Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Herstel van de kademuur onder Watersteeg 1

In oktober 2023 liet Diogenes onderzoek doen naar het metselwerk van de panden Watersteeg 1 en 3 op en onder de waterlijn van de Nieuwe Rijn. Daarover valt meer te lezen op de pagina Onderzoek onder water bij Watersteeg 1 en 3. De conclusie van het onderzoek was dat het metselwerk bij Watersteeg 1 in slechte staat was. Het gat op de waterlijn bleek groter dan verwacht werd, er waren nog twee andere gaten en sommige stenen lagen los. Bij Watersteeg 3 was de ondermuur in een beduidend betere staat.

Er was geen gevaar voor de stabiliteit van het pand, maar Diogenes besloot toch om het metselwerk van de ondermuur van Watersteeg 1 te laten herstellen. Tussen 14 en 19 oktober 2024 werd het werk uitgevoerd door het aannemersbedrijf H. van Steenwijk uit Amsterdam. Omdat een groot deel van de ondermuur onder de waterspiegel ligt, moest het werk op een bijzondere manier worden aangepakt.

De meeste foto’s hieronder zijn gemaakt door Hans van Dam, maar er zijn ook foto’s bij van de firma Van Steenwijk, Sam Erades en Laurens Beijen.

 

De achterkant van de panden Watersteeg 1 (rechts) en 3 (links) in de ochtend van 14 oktober.
Eerst was het plan om het terras van Watersteeg 1 tijdelijk weg te halen, maar het bleek te stevig vast te zitten.

 

Vroeg in de ochtend werd schuin aan de overkant van het water van de Nieuwe Rijn een in twee delen aangevoerd ponton in elkaar gezet.

 

De ponton gezien vanaf de Gansoordbrug.

 

Een graafmachine arriveert om op de ponton te worden gezet.

 

Er was ook een generator aangevoerd.

 

De ponton ligt nu bij Watersteeg 1.

 

Om onder de waterlijn te kunnen werken wordt een ’taatsbak’ gebruikt: een bak met een open zijde die tegen de muur wordt gedrukt. Daarna wordt het water uit de bak gepompt, Dankzij rubberen randen en de druk van het water blijft de bak daarna redelijk droog.
Van de volgende foto’s hebben de meeste geen toelichting nodig. 

 

 

 

De pomp waarmee de bak wordt leeggepompt.

 

 

 

 

 

 

 

Uitgangspunt bij het werk was dat het oude materiaal zo veel mogelijk op zijn plaats moet blijven.
Linksonder de vloer van de taatsbak.

 

De situatie op zaterdag 19 oktober na afronding van de werkzaamheden.

 
 

Terug naar de pagina Watersteeg 1 en 3