Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

De Open Monumentendagen 2024

Op 14 en 15 september 2024 was Diogenes gastheer tijdens de Open Monumentendagen in Leiden. Net als een jaar eerder was Hogewoerd 132 opengesteld voor bezoekers. De vorige keer moest de restauratie nog beginnen, maar deze keer zag het pand er heel anders uit. De aannemer is in maart 2024 van start gegaan. Inmiddels zijn de meest ingrijpende wijzigingen, vooral aan de vloeren, de wanden en het dak, achter de rug.
Er kwamen bijna 800 bezoekers kijken. Bestuursleden van Diogenes en vrijwilligers namens de organisatie van de Open Monumentendagen vertelden over het pand en over het bouwplan. Veel bezoekers konden maar moeilijk geloven dat de aannemer verwacht dat de verbouwing in januari 2025 kan worden afgerond.

 

De ingang, met de vlag van de Open Monumentendagen aan de schutting.

 

Welkom aan bezoekers bij de entree.

 

Een toelichting op wat er in het pand te zien is. In het midden een doorkijkje naar de opkamer waar een doorlopende Powerpoint-presentatie van de architect vertoond wordt. Rechts de toegang tot het souterrain.

 

Marcel van Dijk, de architect van de restauratie, vertelt over het plan in het souterrain.

 

Bezoekers kijken naar de Powerpointpresentatie in de opkamer.

 

Belangstelling bij het te restaureren historische stucwerk in de opkamer.

 

De voorkamer op de eerste verdieping, 

 

De trap van de entree van appartement B naar de eerste verdieping. In verband met de monumentendagen heeft de aannemer de plaatsing van de trap in de planning naar voren gehaald.

 

De toekomstige woonkamer van appartement B. Het grootste deel heeft een hoge vide, boven een kleiner deel is een vliering aangebracht.

 

Op diverse plaatsen in het pand hing informatie over het werk van Diogenes. Deze panelen gaan over de verduurzaming van de panden.

 

 

Terug naar de pagina De restauratie van Hogewoerd 132